TM Shop

     
Test kuhinjskih nožev - CHROMA type 301 - zmagovalec
A
A
Test kuhinjskih možev

S strani F.A. Porsche razviti kuhinjski nož CHROMA type 301 je gladko zmagal v najpomembnejših disciplinah, kot so ostrina, trajnost ostrine in občutljivost na rjo – »Best in Test« pri vodilnemu skandinavskemu testnemu inštitutu.

Največji nordijski testni institut švedski »Test Fakta« je v svoji marčevski izdaji 2011 testirala kuhinjske nože. Očitni zmagovalec je postal kuhinjski nož CHROMA type 301 s 4,4 od 5 možnih točk, sledila je OBH Nordica (3,9 točk) Global G-2 /3,7) in Sabatier Lion (3,6). Med zadnjimi so bili med drugim Jami Oliver nož (3,4), MAC MBK-85 83,4) in lanterno je prejel relativno poceni Fiskars »functional form« s 3,0 točkami. Skupaj je bilo testiranih devet najpomembnejših kuhinjskih nožev v Skandinaviji.

A
CHROMA je najbolj oster in ostane tudi najdlje oster
 

»Test Fakta« piše kot sledi: »Dober kuhinjski nož naj bi seveda bil oster. Za preverjanje ostrine uporablja laboratorij uveljavljeni ISO 8443-5 preizkus, pri kateremu se papirnati listi z mehanskimi gibi sem ter tja režejo, skozi kup papirja, 25 debeline. Jasno, najostrejši so bili noži CHROMA, sledil je Mac.
Medtem, ko je kuhinjski nož CHROMA Type 301 ostal relativno oster, je Mac izgubil 60 odstotkov svoje ostrine, vendar je tudi potem ostal drugi najbolj oster nož.
 

 Kuhinjski noži CHROMA type 301  

Pravi »Porsche«: Performanca v vsaki disciplini 

Naslednji test za kuhinjske nože predstavlja test rjavenja (ISO 8442-2), pri katerem se ugotavlja občutljivost na rjavenje. Zelo občutljiv je bil drugi najbolj oster nož Mac, medtem ko je CHROMA type 3012 skoraj nedotaknjen prišel iz testa rjavenja, je občutljiv japonski Mac po testu zaradi rjavenja postal več ali manj neuporaben. Tudi nož Global je rjavel prekomerno.


Test poteka kot sledi
 
Pred testom se rezila operejo z acetonom. Potem se v klimatski komori na držalu iz umetne mase na pnevmatskemu bat nagnejo za okoli 45° in montirajo tako, da sta konica in rezila obrnjena navzdol. Noži se 1 uro raztopino natrijevega klorida pri 60 ± 2 °C. Test traja šest ur. Noži se za deset sekund trikrat na minuto potopijo v raztopino. Nato prouči preizkuševalec rezilo ogleda in z mikroskopom na pojav rje. Okvara se ocenjuje na skali s 6 točkami po ISO 4628-1. Samo okvare na rezili se vrednotijo.

Samo enemu je uspela hoja po grebenu

»Če se nekoliko špekulira je MAC nož bil razvit na način, da se lažje nabrusi. Dejstvo je namreč, bolj kot je nož odporen na rjavenje, težje ga je nabrusiti. Tukaj morajo proizvajalci hoditi po grebenu« je rekel vodja testiranja Magnus Palm od Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Občutljivi MAc nož je torej po uporabi potrebno vedno takoj očistiti! Izgleda, da je hoja po grebenu je odlično uspela nožu CHROMA type 301, ker je oster, ostane dolgo oster in ga je enostavno nabrusiti.

Strokovnjakinja pravi naslednje

Test rjavenja dejansko samo pokaže, da je potrebno drag nož negovati in na primer se ga ne naj ne bi dalo v pomivalni stroj, ampak se ga po vsaki uporabi splahne«, pravi strokovnjakinja pri slovenskemu uvozniku za kuhinjske nože CHROMA. »Ni vsak japonski nož izjema, kot zmagovalec testa CHROMA type 301, ki je zlasti priljubljen pri profi-kuharjih. 
Kot že pri testu kuhinjskih nožev s strani nemške organizacije Stiftung Warentest 1/2008 so se naši izdelki odrezali skupno najbolje. Kaj si lahko želite več, kot biti najbojši, pravi strokovnjakinja in na koncu opozarja, da ne pozabite vaš kuhinjski nož oz. rezilo redno povlecite po brusnem kamnu, zato da se ostrina in trajnost ostrina stalno izboljšuje. Japonska jeklo so veliko bolj trda in V-obrus je možno višje brusiti, podobno kot pri skalpelu. Bolje je nabaviti kuhinjski nož manj, namesto tega pa dober brusni kamen, pravi ekspertka.

Rezultat testa ni presenečenje

Da smo zmagovalci testa, me ne preseneča« pravi Claude Minni od CHROMA France. »Štiri leta je, žal že pokojni, genialni oblikovalec F.A. Porsche tuhtal skupaj s sodelavci CHROMA in priznanimi kuharji kot Jörg Wörther, kako razviti najboljši kuhinjski nož. Postal naj bi odlično orodje. Naloga je kar dobro uspela, zlasti, če vidim, koliko vrhunskih kuharjev v Francij in po vsem svetu dela z kuhinjskim nožem CHROMA type 301.

Nož ni cenjen samo zaradi komfortnega ročaja, ampak tudi zaradi svoje edinstvene lastnosti, da ostane dolgo oster. Slednje je test zopet enkrat učinkovito dokazal. Dosegli smo 16 točk, naslednji oz. drugo mesto je dosegel nož MAC z 8 točkami. Zmaga na testu »Test Fakta« je od številnih potrditev« zaključuje predstavnik CHROMA France na koncu. »Gre za enostavno dobro orodje in tudi ni preveč drago«.

Rezime »Test Fakta«: (izbor)

Type 301: »Best in Test«. Najboljša kakovost in učinek
Global: Dobro uravnovešen, vendar ne ostane dolgo oster
Sabtier: Dolgoživ in dobro balansiran, vendar slabša ostrina
Jamie Olivier: Dobro uravnotežen, vendar slaba ostrina
MAC: Najdražji, oster, slaba zaščita proti rji, ne ostane dolgo oster


O »Test Fakta« Nordic AB

»Test Fakta« se financira z reklamami, redakcija deluje 100% neodvisno. Podobno kot v Nemčiji Stiftung Warentest ali pa revija VIP v Slovenji, je »Test Fakta« vodilna na področju primerjalnih testov v nordijskih državah. Številne velike nordijske časopisne hiše, kot na primer Dagens Nyheter publicirajo rezultate testov od »Test Fakta«. »Test Fakta« sodeluje z okoli 20 evropskimi laboratoriji, kot npr. z nemškim TUV, ADAC ali LGA, ki so specializirani za izvajanje na posamezni področjih. www.testfakta.se


F.A. Porsche

Ferdinand Alexander Porsche je bil eden najpomembnejših nemških oblikovalcev. Leta 1962 postal direktor oblikovanja pri Porsche. Njegovo znano delo je Porsche 911. Na oblikah aktualnih vozil Porsche se še danes prepoznajo osnovni obrisi F.A. Porsche. Leta 1972 je Porsche ustanovil lastni oblikovalski studio, v katerem je tudi za druga podjetja oblikoval kakovostne izdelke. Poleg slavnih ur in očal, je ustvaril tudi klavir, dirkalni čoln in tramvaj kot tudi veliko drugih produktov.

CHROMA Cnife

CHROMA je kakovostni proizvajalec kakovostnih kuhinjskih nožev in pribora, zlasti na profi-področju. V Nemčiji uporablja šest od devetih kuharjev s po tremi Michelin zvezdicami kuhinjske nože CHROMA. V številnih državah je podobno. Večkrat so kuharji, ki uporabljajo nože CHROMA type 301, zmagali na kuharskem tekmovanju  »Bocuse d'or«. CHROMA kuhinjske nože v Sloveniji uvaža družba HTML, tudi za ljubiteljske in priložnostne kuharje in so na razpolago preko spletna in specializiranih trgovinah in drugih prodajnih točkah.  




 
 
 
Spletna trgovina WebyShop :: https://www.webyshop.com