|
Turk ponve - prosto - toplo kovane za profi kuharje od 1857
|
|
|
|
|
|
|
|
»Toplo prosto kovane« ponve,« prej so jih imenovali tudi ročno kovane ponve« podjetje Turk izdeluje že od leta 1857, predvsem za gastronomijo. Izučeni kuharji in mojstri namreč cenijo odlične lastnosti pečenja teh ponev in se nočejo odpovedati prednostim, ki jih ponev nudi. Železna ponev Turk je iz enega kosa »prosto toplo kovana«.
Tipična prepoznavna značilnost prosto - toplo kovane železne ponve je neprekinjen ročaj, ki ni privarjen ali prikovičen in razpoznavna struktura površine, ki nastane s kovanjem. Železna ponev Turk ni prevlečena z glazuro, je odporna proti praskam, površina je nerazljiva, z naraščajočo uporabo pa se izboljšajo izvrstne lastnosti pečenja. Vsaka prosto toplo kovana železna ponev Turk predstavlja nezamenljiv unikat.
|
AA |
>>izdelki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
„Katero ponev za pečenje pa uporabljate?” Vprašanje se posameznemu kuharju postavi verjetno večkrat kot pa npr. po njegovi najlubši jedi. Pravilen odgovor bi se bi glasil: „Odvisno od tega kaj in na katerem štedilniku.“ Jedi za pečenje in ponev naj bi bili v vsakem pogledu v primernem razmerju. Krompir, ki je stisnjem v ponvi za omlete, bo gotovo komajda zapeči tako, da bo hrustljav in poizkus, da se filetni steak peče v predimenzionirani, prevlečeni ponvi, lahko na koncu privede do tega, da se pri pregrevanju oboje pokvari. Ponev za pečenje/peko mora biti takšna, da jo je možno segreti na visoki temperaturi, ponev pa pa mora temperature nezmanjšano prenašati. Skoraj nobena ponev ne dosega zgoraj opisanih lastnosti tako dobro kot stara, naravna železna ponev. A
|
|
|
|
|
|
Neprekosljiv okus A |
|
|
|
|
Ponve s površinskim nanosom in nerjaveče ponve imajo pri domači rabi določene prednosti, npr. primernost za pranje v pomivalnem stroju. V profesionalni kuhinji ima prednost pred univerzalno ponvijo vendarle klasična robustna ponev iz toplokovanega železa, ki na plinu in indukciji klubuje pred največjim obremenitvam. Enkrat vpečene (pripravljena za peko), zagotavljajo te ponve najboljšo prevodnost „delujejo“ enako dobro kot ponve s površinskim nanosom, vendar brez njihove občutljivosti na praske in višje temperature. Železo je dober toplotni prevodnik, ki se na porast in padanje kuhalne toplote hitro in neposredno odzove. |
|
|
|
|
Termična lastnost železa se z intenzivnostjo njegove mehanske obdelave (valjanje, v utopu ali ročno „prosto toplo“ kovano) še okrepi; odlično se odrežejo zlasti ročno kovane železne ponve. Po okusu so jedi, ki se pripravljajo v železni ponvi brez povšinskega nanosa, neprekosljive. A |
|
|
|
|
|
Turk železne ponve - več kot 150 let izkušenj A |
|
|
|
|
Podjetje, ki se sedaj vodi v peti generaciji, potem ko je izučeni kovač Karl Albert Turk v mlinu svojega tasta uredil fužino. Ponev Turk je brez površinskega nanosa, je odporna na praske in nerazljiva. Garancija proizvajalca na materialne- in izdelavne napake znaša 10 let, življenjska doba pa večkratnik tega. Vašo ponev odlikuje odlična lastnost pečenja/peke, in sicer že po prvi pripravi za peko, z redno uporabo pa se lastnosti ponve še izboljšujejo. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|